Alerjik Konjonktivit
Erişkinlerin yanı sıra çocuklarda en sık görülen göz alerjisi, Alerjik konjonktivittir. Çevresel bir alerjene karşı aşırı duyarlılık reaksiyonu olarak ortaya çıkar. İnflamasyonun, konjonktivayı etkilediğini söyleyebiliriz. Konjonktiva, gözün beyazını kaplayan bir zardır.
Alerjik konjonktivitin farklı tipleri bulunur. Mevsimsel alerjik konjonktivit, polenlere karşı bir aşırı duyarlılık nedeniyle ortaya çıkar. İlkbahar ve yaz başında ortaya çıkan ataklarla karakterizedir.Belirtiler yılın geri kalanında kaybolur.
Diğer yandan, pereniyal (yıl boyu süren) alerjik konjonktivit başlıca yetişkinleri etkiler. Bu tip alerji yıl boyu devam eder ve mevsimlerin değişmesi ile ilişkili değidir. Bu tip konjonktivitte özellikle alerjenler rol oynar.
Çevreye karşı olan reaksiyonlar atopik konjonktivitin de nedenidir. Genellikle egzema veya astım gibi atopi belirtileriyle birlikte ortaya çıkar.
KERATOKONJONKTİVİT
Gözdeki alerjik reaksiyonlardan biri de Keratokonjonktivittir. Daha az görülmekle birlikte, bu tip reaksiyonlar daha ciddi göz hasarlarından sorumlu olabilir..
Vernal Keratokonjonktivit, çocuklarda görülen ciddi bir konjonktivit formudur. Özellikle 4 yaşından ergenliğe kadar olan genç erkek çocukları etkiler.
Konjonktivit, on hastadan beşinde göz alerjilerinin başka bir tipiyle ilişkilidir ve her on hastadan üçünde atopi öyküsü bulunur. Bu çevresel faktörlere karşı bir aşırı duyarlılık reaksiyonudur, ancak bu patolojiden kalıtım da sorumlu olabilir.
GÖZ KAPAĞI ALERJİLERİ
Alerjiler göz kapaklarını da etkileyebilir. Daha büyük bir sıklıkta palpebral (göz kapağı) egzemasıdır, ancak birden fazla hastalıkta da görülebilir. Alerjinin büyük bir rol oynadığı yetişkinlerde kronik blefaritten (göz kapağı inflamasyonu) sorumludur.